lördag 14 november 2009

Världsdiabetesdagen

Idag är det världsdiabetesdagen. Dagen till ära lanseras en ny sajt fullproppad med information om diabetes. Sweet Balance heter den www.sweetbalance.se . Där hittar du bland annat en intervju med mig samt mina bästa tips till diabetiker.

Diabetes är min "favoritsjukdom", sett ur en näringsfysiologs synvinkel. Det kanske låter konstigt men det finns så många angreppspunkter vad gäller kost och livsstil på just diabetes vilket gör det till en dröm för en näringsfysiolog. När det gäller typ 2 diabetes finns det dessutom stora möjligheter att själv påverka sitt öde. Både att undvika att drabbas och att faktiskt bli frisk om man drabbats. Sett ur hela livsstilsperspektivet är det 4 delar att hålla koll på; kost, motion, stress och sömn.
Motionen skulle jag säga är den absolut viktigaste delen. Studier har visat att nydiagnostiserade diabetiker har kunnat bli friska genom enbart fysisk aktivitet. Vid fysisk aktivitet öppnas nämligen speciella insulinoberoende glukosportar på cellens yta vilket gör att glukosen kan komma in i cellen utan hjälp av insulin.
I kostbiten handlar det inte bara om blodsockerbalans vilket en del verkar ha fastnat i. Visst är det en viktig bit men man måste även titta på helheten och då är blodfettskontroll, blodtryckskontoll och inte minst inflammationsdämpning viktiga bitar.
Kostrekommendationerna jag ger är att dra ner på kolhydraterna till ca 20-30E%. Satsa på kolhydrater med lågt GI så som bönor, råris, bovete och quinoa. Se till att få i sig rikligt med omättat fett så som avokado, oliver, olivolja, nötter och feta fiskar. Öka proteinintaget för att dels öka mättnaden, och därmed underlätta viktminskning och att motstå de söta frestelserna, och dels för att ett ökat proteinintag hjälper till att stabilisera blodsockret. Lösliga fiber som finns i linfrön, psylliumfrön, baljväxter, grönsaker och bär är också suveräna för diabetiker eftersom de inte bara jämnar ut blodsockerkurvan utan även kan sänka höga kolesterolvärden.
Förutom detta ska man se till att få i sig rikligt med antioxidanter och inflammationsdämpande mat. Kryddor som kanel, ingefära, gurkmeja och vitlök kan bidra med detta.

2 kommentarer:

Johan sa...

Nu ska jag inte kalla mig någon expert alls på diabetes utan långt ifrån! Men varför ska diabetiker överhuvudtaget äta sånt som gör dem "sjuka" dvs kolhydrater?

Kristina Andersson sa...

Jag förstår definitivit ditt resonemang och visst skulle man kunna tycka att det var den givna lösningen på samma sätt som allergiker ska avstå från det som gör dem allergiska. Men, när det gäller diabetes och kolhydrater är det inte så enkelt. För att kroppen ska hålla sig frisk och fungera optimalt behöver vi tillföra livsmedel som innehåller kolhydrater, inte bara för kolhydraternas skull utan även för att få i sig exempelvis fiber som bara finns i kolhydatrika livsmedel. Det bästa sättet är därför att se till att få i sig lite kolhydrater, av rätt sort, så att kroppen mår bra, men blodsockerregleringen inte belastas i onödan.
Man måste se till helheten och inte bara blodsockerbalans. Diabetes är så mycket mer än så. En stor del i diabetesproblematiken handlar till exempel om inflammationer och en kosthållning utan kolhydrater har visat sig öka inflammationerna i kroppen. Det handlar som alltid om att kompromissa för att hitta den gyllene medelvägen, där vi gör det optimala ur alla synvinklar.