måndag 23 augusti 2010

Hemlagat halvfabrikat

Ett hett tips inför hösten är att bunkar upp med hemlagat halvfabrikat i frysen. Hela matlådor är naturligtvis jättebra men om du vill kunna vara mer flexibel är hemlagat halvfabrikat smidigare. Det handlar om att göra iordning stora mängder laxfilé, kycklingfilé, råris, quinoa etc. som du fryser in i portionsförpackningar och kan ta upp och tina på noll-tid. Att ha färdigblandade vinägretter är också en smidig tidssparare. Har du dessa halvfabrikat klara så är det bara att blanda ihop efter tycke och smak och ha middagen är klar på några minuter. Många hamnar i träsket med köttbullar, korv eller djupfryst färdigmat/pizza/piroger och snabbmakaroner när det ska gå snabbt. Men att värma på en hemlagad kycklingfilé och råris tar inte längre tid än att steka en korv och koka makaroner.
Vill du ha inspiration till vinägretter kan du söka på receptsajter på nätet eller kolla in boken Jacobs Hälsokök - mat på en kvart med familjemetoden.

Min favorit: (supergod till råris och/eller kyckling)
Japanese style vinegrette
1 sats
2 dl risvinäger
1/2 dl japansk soja
1 msk Honung
1 msk sambal oelek
1 dl sesamolja

Rör alla ingredienser utom sesamoljan i en skål. Häll sedan ner oljan under omrörning.

Inga kommentarer: