onsdag 6 maj 2009

Fet av frukt??

Kan man bli nåt annat än trött?? Än en gång resulterar kost- och närings- "nyheter" i media till myggsilning och elefantsväljning. Sedan några år tillbaka är det välkänt att fruktsocker (fruktos) kan kopplas till fettinlagring och insulinresistens. Nu har detta uppmärksammats av några läkare och av media och tolkats som att vi blir feta av frukt. Detta späder därmed på den i mina ögon felaktiga svartmålningen av frukt. Låt oss reda ut saker och ting. Fruktsocker är inte optimalt för hälsan. Det är jag helt med på. Men 1. frukt innehåller inte så väldans mycket fruktsocker. Alla kolhydrater i frukten är inte fruktsocker. 2. I frukten är fruktsockret packeterat tillsammans med massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och fiber som tvärtom har en positiv effekt på hälsan. 3. Frukt är relativt energiotätt. Det vill säga ganska stor volym men inte så mycket energi. För att få i sig mycket energi från frukt så måste man äta väldigt mycket frukt. Vi pratar kilovis. Även om fruktsockret påverkar fettinlagringen så måste man fortfarande äta mer energi än vad man gör av med för att man ska gå upp i vikt av det. 4. Det är många, många, många livsmedel som är betydligt farligare för hälsan än frukten. Så länge vi inte plockar bort dessa blir det löjligt att prata om frukt som något onyttigt.
Vill du minska intaget av fruktsocker? Börja då istället att ta bort alla produkter med tillsatt fruktsocker. Ex. vissa bröd, vissa smaksatta vatten (exempelvis det nya heta "vitaminvattnet"), viktminskningspulver, viktminskningsbars, energi- och proteinbars etc.
Dessutom. Vårt vanliga socker, sackaros, består till hälften av fruktsocker. Det är nämligen en så kallad disackarid. Det vill säga en kolhydrat som består av två byggstenar: glukos och fruktos. Det innebär alltså att för varje gram socker du stoppar i dig får du 1/2 gram fruktsocker. Dessutom packeterat garanterat helt näringsfritt. Det vill säga utan någon som helt näring. Börja med att på allvar rensa bort allt socker från din kost.

Ingen kan väl på allvar tro att vi skulle lösa överviktsproblemen genom att folk skulle sluta äta frukt? Så länge det äts kakor, glass, godis, snacks, dricks läsk och andra sockerbomber och så länge folk inte rör på sig och gör av med den energi de stoppar i sig kommer vi att ha dessa problem. Jag skulle snarare vilja säga att skulle folk bara äta lite mer frukt så skulle vi kunna lösa många problem. Tar man en frukt istället för en kaka eller skorpa till eftermiddagsfikat eller istället för godiset och snackset på kvällen så har man vunnit mycket.

Denna hetsjakt på frukt leder till att folk väljer kakor framför frukten. Det låter kanske tokigt men jag träffar dagligen personer som kämpar med att tolka alla råd som figurerar i media och som på fullt allvar byter frukten mot kakor. Jag tycker inte det är så konstigt. Om äpplet och kakan tolkas som lika "farliga" så är det väl klart att man äter kakan - den är ju godare.

1 kommentar:

Cizzi sa...

Skönt att se vettiga motpooler i allt virrvarr =)