måndag 12 april 2010

Myter om mat

Konsumetföreningen i Stockholm har presenterat en skrift om några gamla och nya myter om mat. "Maten vi äter - gamla och nya matmyter - vad tror svenska folket"
Visst är det väl intressant hur mycket myter det finns i vårt samhälle och hur enkelt "sanningar" skapas. Mina favoriter är nog att det inte skulle finnas någon näring kvar i maten som har micrats, eller att fullkorn och fiber är samma sak, att så länge något är "fullkorn" så är det nyttigt och har ett lågt GI (ex. fullkorns-skorpor, fullkorns-korvbröd, fullkorns-pizzadeg etc) och naturligtvis att man inte blir tjock av mörk choklad - bara ljus.

När jag letade efter denna rapport på nätet hittade jag även en undersökning om användandet av måltids-/nyttobars som har blivit den nya "snabbmaten". Detta är något som har faschinerat mig länge. Det handlar ofta om medvetna, inte sällan kvinnor, som vill hålla vikten och äta nyttigt. De undviker säkert socker och tillsatser etc i vanliga fall men de stoppar alltså i sig dessa bars som ofta är fullproppade av just socker och tillsatser. Bara för att produkten ligger på "hälso-hyllan" eller säljs i hälsokostbutiker så struntar man i att läsa innehållsförtecknignen. Mycket faschinerande. Där har vi ju faktiskt en myt till.... att allt som säljs i hälsokostaffärer och ligger på hälsohyllan i matbutiken skulle vara nyttigt och bidra till viktminskning.

Inga kommentarer: