Igår fick jag ett gäng av vår senaste bok Isodieten på egen hand på posten. Den kommer ut i butik någon gång under augustimånad.
I den har jag bland annat skrivit om två "nya" begrepp. Begrepp som jag tycker är väldigt bra och som sammanfattar mycket av kosttänket men som tyvärr sällan pratas om. Det handlar om "näringstäthet" och "energitäthet". Näringstät mat innebär alltså att det finns mycket näring (kolhydrater, protein, fett, vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra fytokemikalier) per 100 gram. Exempel på näringstät mat är baljväxter, frukt, grönsaker, nötter etc. Ju mer processat desto mer näring försvinner och desto mindre näringstätt blir alltså livsmeldet. ALLA ska sträva efter att äta så näringstätt som möjligt, oavsett om man behöver gå upp eller ner i vikt.
Energitäthet handlar på liknande sätt om hur mycket energi/kalorier som finns per 100 gram. Olja är ett exempel på ett av våra mest energitäta livsmedel medan grönsaker och bär är bland de minst energitäta, eller energifattiga/snåla, livsmedel vi har. När det kommer till vad vi ska välja här så beror det framför allt på vad vi har för mål. Vill man gå ner i vikt så ska man äta mycket av de energisnåla livsmedlen (eftersom man då får äta mycket mat utan att få i sig mycket kalorier) medan man ska satsa på energitäta livsmedel och akta sig för de energisnåla om man vill gå upp i vikt och har svårt att få i sig större portioner. Man ska naturligtvis inte vara rädd för den energirika maten även om man vill gå ner i vikt men man kan tänka lite extra på mängden. Håll koll på mängden av den energitäta men äta obehindrat av energisnål så kommer det att lösa sig.
Det absolut viktigaste är egentligen kombinationen. Närigstätt och energisnålt för personer som vill gå ner i vikt och näringstät och energität för personer som vill öka i vikt.
Vår klassiska snabbmat är exempel på energität och näringsfattig mat. Det mest extrema exemplet är det vi kallar för tomma kalorier. Det vill säga livsmedel som i stort sett bara bidrar med kalorier men inga vitaminer, mineraler etc. Ett sådant exempel är socker, godis, läsk etc.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar