tisdag 2 november 2010

GI - Myt nr 3: Fullkorn = lågt GI

Fullkorn = lågt GI
Nix, så enkelt är det tyvärr inte. Den viktigaste faktorn för GI-värdet är strukturen på livsmedlet. En välordnad struktur (ex. en hel vetekärna) kommer att ta väldigt lång tid att sönderdela och alltså lång tid tills kolhydraterna i den når blodet och blir blodsocker. Det innebär att en hel kärna har ett lågt GI. Finfördelar man däremot kärnan så kommer nedbrytningen att gå betydligt snabbare, kolhydraterna (glukosen) når snabbt blodet och produkten har därmed ett högt GI.
När det kommer till fullkorn så innebär det bara att hela kärnan, med skal och allt, är använd. Det innebär dock inte att den hela kärnan är bevarad i produkten. Ett fullkornsmjöl till exempel har ju ingen intakt struktur utan är ju bevisligen just finfördelad och kommer därför att påverkar blodsockret precis lika mycket som ett icke fullkornsmjöl. Visst, det finns mer fiber i ett fullkornsmjöl än ett vanligt s.k "vitt mjöl" men det har inget med GI att göra (det får bli en annan myt :)).
Så om fullkorn ska vara = lågt GI krävs alltså att hela kärnan är bevarad ex. som i ett bröd med hela korn i. Det vill säga där du verkligen ser de hela kornen i brödskivan. Är det ett finfördelat fullkornsbröd, utan hela korn, så kommer det med stor sannolikhet att påverka blodsockret precis lika mycket som ett "vitt bröd".

Slutsats: Fullkorn innebär inte givet ett lågt GI, däremot innebär det alltid mer fiber men det har inte automatiskt med GI att göra.

Inga kommentarer: