lördag 24 april 2010

Skrämmande kost-tips till diabetiker


Som ni vet så brinner jag lite extra för diabetes och kost/motion. Anledningen är helt enkelt att det finns såååå mycket att göra och många männsikor skulle kunna må så mycket bättre med relativt enkla förändringar. Vetenskapen har de senaste 30 åren lärt oss otroligt mycket nytt om detta område. Förr trodde man att det viktigaste hos typ 2 diabetiker var att hålla nere vikten och eftersom man då även trodde att det var fettet som var den stora boven i dramat resultetade det i fettfattig kost med mycket kolhydrater. Ja, jag vet. Med dagens kunskap om kopplingen mellan kolhydrater och blodsocker känns det väldigt väldigt konstigt att man överhuvudtaget kommit på tanken att rekommendera detta. Men som sagt, det var vad man trodde/visste då. Vad som däremot är riktigt skärmmande är att diabetiker fortfarande idag får sådana tips från sina diabetesläkare/sköterskor. Detta gör mig innerligt förbannad.

Som vanligt kan man ju inte dra alla över en kam men jag ser det alldeles för ofta för att kunna tro att det är undantag.


En klient har visat mig rekommendationer som hon fått. Här finns bland annat tips på mellanmål i form av en yoghurtkaka som bakas på vetemjöl, margarin, socker, ägg, yoghurt.. etc. Ja, alldeles riktigt. En vanlig kaka. Hur f-n kan man rekommendera detta som mellanmål till en diabetiker??? (att det kan slinka ner en och annan kaka är inte hela världen men att gå ut och rekommendera det!!!??)

I en annan skrift hittar man följande rekommendation:

"Som diabetiker behöver du inte undvika socker helt och hållet".."Här får du goda råd om hur du tillfredställer ditt behov av sötsaker" och sen kommer en lista med bl. a vingummi, gelehallon, lättglass, milkshake på glass!!!
De som inte är diabetiker uppmanans att byta choklad etc. mot just vingummi, lakrits, marshmallows och karameller. Rena sockerbomber som kommer få blodsockret att sticka i taket. Faktum är att blandar man fett och socker (alltså precis det som dessa skrifter avråder ifrån) så hålls blodsockret mycket jämnare. Det borde vara tjänstefel av läkare att få lov att rekommendera sådant. Visst, läkare kan inte kunna allt. De kan helt enkelt inte tillräckligt mycket om kostens betydelse. Men då får man ju också akta sig för att uttala sig i ämnet.

En annan klient har berättat hur hans diabetesläkare har avrått honom från att äta den 10%-iga ost som jag har rekommenderat som mellanmål. Anledning: "den är full av socker". Lilla, rara läkare.. har du någongång kollat innehållsförteckningen på ost?? Ost innehåller 1 g kolhydrater per 100 gram. Däremot innehåller en mager ost mer än 30 gram protein, dvs 50-100% mer än i kött, fisk, fågel, ägg.. Vilket gör det till en fantastisk proteinkälla som enkelt kan användas som mellanmål.

Oj, detta blev ett långt inlägg. Men dessa saker upprör mig ordentligt. Läkarnas kostrekommendationer är skrämmande förlegade. Det handlar inte om att läkarna ska kunna allt. Det är orealistiskt. Det räcker att de inser sina begränsningar och hänvisar till någon som kan, och då inte en dietist som är skolad i samma gamla skola (återigen, det gäller naturligtvis inte alla läkare och absolut inte alla dietister men det finns skrämmande många där ute som inte verkar ha hängt med i utvecklignen alls..)



1 kommentar:

Unknown sa...

Här håller jag med dej till 100%

Vi kan inte kräva att någon kan allt, MEN man måste ta sittansvar och skicka männisor vidare när man inte har tillräcklig kunskap själv. Det gäller oss alla som jobbar med att hjälpa männinskor hitta rätt ...