onsdag 1 september 2010

Presslunch om matvanor

Kommer precis från en presslunch med Knorr. Mycket trevligt och fantastisk mat. Alexandra Zazzi (som även lagade den underbara maten), Martina Haag och Jonathan Metzger (som har skrivit en avhandling som heter "I köttbullslandet") var inbjudna för att prat om matvanor, manligt och kvinnligt i matvanor och om en undersökning som Knorr har gjort ang. matvanor.
Inte helt oväntat säger sig hela 2/3 av svenskarna bry sig om innehållet i maten. Det intressanta är hur vi konsumeter faktiskt kan påverka industrin. Av naturliga skäl kan det inte ske under en natt men alla producenter börjar nu sakta men säkert skära i sina ingredienslistor och plocka bort diverse tillsatser. Knorr har som första steg bestämt sig för att plocka bort samkförstärkare och konstgjorda färgämnen i sina produkter. Bra där säger jag! MEN, jag ska samtidigt erkänna att det krävs lite till innan jag börjar köpa halvfabrikat. Det kommer jag att göra den dagen då innehållsförteckningen är identisk med det recept jag hittar i ex. "vår kokbok". Jag vet, det är ett hårt krav som innebär att produkterna kommer att få kortare hållbarhet och vara mycket dyrare än de är idag vilket tyvärr de flesta konsumeter inte kommer att godkänna. Moment 22 för industrin med andra ord.
Personligen är jag ingen halvfabrikats-människa. Jag har aldrig varit det. Jag är uppväxt med en mamma som lagat allt från grunden. Det var lyx med köpt bröd när jag var liten och chocken var stor när jag som "vuxen" insåg att man kunde hitta färdig, eller pulver av, vaniljsås, våfflor och chokladpudding i affären. Så jag har inte den vanan och därmed inte det behovet vilket gör mina krav på sådan produkter desto större.

Alexandra Zazzi pratade bland annat om en underbar framtidsvisoin där det finns varumärken och kanske hela butiker där du inte längre behöver tänka o läsa på varje paket själv utan man vet att allt är bra. Och då inte som det är idag - varumärken som vill få oss att tro att allt är bra utan allt ÄR verkligen bra. Den visoin skriver jag gärna under på.

Inga kommentarer: