GI kan vara det mest missuppfattade begreppet i kost- och dietvärlden idag.
Eftersom det råder sån förvirring kring detta så tänkte jag köra en lite GI-skola här på bloggen. En myt per dag kör vi.
Myt nr 1. När man äter GI tar man bort alla kolhydrater.
De flesta förknippar GI med att man ska ta bort alla kolhydrater vilket det inte handlar om utan det handlar om att välja rätt kolhydrater. Det vill säga kolhydrater som bara påverkar blodsockret lite. Alla kolhydratrika livsmedel (pasta, ris, potatis, bröd, allt som är gjort på spannmål, bönor, socker, bulgur, quinoa, bovete etc) påvkerar vårt blodsocker. Anledningen är att de helt enkelt består av glukos som minsta byggsten. Glukos är en sockerart som vi, när vi hittar det i maten, kallar "druvsocker". Kolhydraterna vi äter, oavsett om det är bönor eller vitt bröd, bryts ner till denna lilla byggsten och tas upp i blodet. Så fort det hamnar i blodet kallar vi det för blodsocker. SÅ, alla kolhydratrika livsmedel blir helt enkelt blodsocker på sin resa genom kroppen. En resa som tar dem till de celler som behöver energi, eller till kolhydratlagren (glykogenlager) i muskler och lever.
Så, kolhydrater påverkar alltså alltid blodsockret. Men, alla kolhydratrika livsmedel påverkar inte blodsockret lika mycket och det är just detta som GI egentligen handlar om. Det vill säga att klassa eller kategoriera kolhydratrika livsmedel efter hur de påverar blodsockret. De som påvekrar mycket sägs ha ett högt GI och de som påvekrar lite har ett lågt.
Det är alltså bara kolhydratrika livsmedel som har ett GI värde. Så om man inte äter kolhydrater alls så äter man snarare inte GI. (man tar ju bort allt som har ett GI värde).
Faktorerna/sakerna som styr vilket GI värde ett livsmedel får, det vill säga hur pass mycket blodsockret kommer att höjas efter att man har ätit det, är många. Den viktigaste faktorn är dock strukturen på produkten. En intakt struktur, det vill säga ex. ett helt vetekorn/vetekärna, ger ett lågt GI medan finfördelat mjöl ger ett högt GI.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar