onsdag 20 oktober 2010

Nordisk diet lika bra som medelhavskost

Viola Adamsson på Lantmännen har undersökt om vår nordiska kost kan ha samma hälsosamma effekt på det onda kolesterolet (LDL) som medelhavskosten har. Och mycket riktigt. Med nordisk kost i 6-10 veckor sänkte försökspersonerna sina nivåer av LDL. Jag blir dock inte så förvånad. "Hemligheten" i medelhavskosten är mycket grönsaker, enkelomättade fetter, fisk, kyckling och framför allt rena råvaror, det vill säga inga hel och halvfabrikat. Naturligtvis kan vi åstadkomma samma sak med råvaror från Sverige som innehåller samma saker. Det är ju inte den specifika maten odlad kring medelhavet som är grejen utan de nyttiga näringsämnena i maten som gör det.
Dock, på samma sätt som man inte kan åka till Spanien, Grekland eller för den delen Italien och fritt ta inspiration från det de serverar idag, dvs stora mängder bröd, pommes etc. så kan man inte heller dra allt för stora paralleller till traditionell husmanskost. Det gäller som sagt att få i sig rotfrukter, grönsaker, fisk och rapsolja (enkelomättat fett).

Här hittar du sammafattning av studien:
http://www.lantmannen.com/Documents/Pressmeddelande%20Nordisk%20mat.pdf

Det tjatas om dieter hit och dieter dit och råder nära på ett krig kring vilken diet som är den mest optimala. LCHF, GI, viktväktarna, livsmedelsverket, nordisk diet, medelhavskost alla kastar skit på varandra och påstår att bara deras väg är den rätta. Nu har ju i och för sig alla dessa fel eftersom "isodieten" naturligtvis är det enda rätta ;)..
Skämt o sido. Om sanningen ska fram så skulle alla må så himla mycket bättre om de bara tog bort det som är absolut fel för oss att äta. Det vill säga skräpmaten, godis, kakor, chips, läsk, socker, transfett och inte heller överäter (äter mer än vad de gör av med).

Inga kommentarer: